ΙΣΤΟΡΙΑ

Το σωματείο με την επωνυμία “Μορφωτική Ένωσις Νεολαίας Τούμπας” (Μ.Ε.Ν.Τ.) ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1926, είναι από τα πλέον ιστορικά σωματεία της πόλης μας. Σκοπός του σωματείου είναι η σύμμετρος και αρμονική ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων των μελών και η δημιουργία ισχυρών και ηθικών χαρακτήρων δια της χρησιμοποίησης της γυμναστικής, της αγωνιστικής και λοιπών ασκήσεων, σε συνδιασμό προς την εφαρμογή μορφωτικού προγράμματος επί των αθλουμένων.

Δυστυχώς υπάρχουν αρχεία του Συλλόγου από το 1959 και μετά ενώ για την περίοδο 1926 – 1958 δεν έχει διασωθεί σχεδόν τίποτα. Η Μ.Ε.Ν.Τ. από το 1959 και έπειτα διατηρούσε τμήματα ποδοσφαίρου, αθλοπαιδιών, ποδηλατικού ,φιλολογικού (με δραστήρια θεατρική ομάδα που έδινε παραστάσεις για την ψυχαγωγια των κατοίκων του συνοικισμού, οπλιτών απομακρυσμένων περιοχών κ.λ.π.), ψυχαγωγικού (διοργάνωση εκδρομών). Επίσης λειτουργούσε φροντιστήριο μαθηματικών, αρχαίων ελληνικών, λατινικων, έκθεση ιδεών, ξένων γλώσσων (Αγγλικά – Γαλλικά), εκμάθησης πιάνου και βιβλιοθήκη αναγνωστήριο για την εξυπηρέτηση της σπουδάζουσας νεολαίας του Συνοικισμού.

Τα γραφεία της Μ.Ε.Ν.Τ. στεγαζόταν στην οδό Επταλόφου 14 όπου σήμερα λειτουργεί μόνο η λέσχη μελών. Από το 1994 η Μ.Ε.Ν.Τ. απόκτησε ιδιόκτητο γήπεδο που βρίσκεται στην οδό Κανάρη 77. Σήμερα η Μ.Ε.Ν.Τ. διαθέτει τμήματα καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και τμήμα παραδοσιακού χορού.

Η Ανδρική ομάδα αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα της Α’ ΕΚΑΣΘ Κατηγορίας , ενώ για πολλά χρόνια αγωνιζόταν στην Α2 Εθνική Κατηγορία και μάλιστα την αγωνιστική περίοδο 2004-2005 αγωνίστηκε και στην Α1 Εθνική Κατηγορία. Η Γυναικεία ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας. Η Ανδρική ομάδα βόλεϊ αγωνίζεται στην Βόλεϊ Α1 Εθνική

Η Μ.Ε.Ν.Τ. διαθέτει επίσης τμήματα Ακαδημιών Μπάσκετ και Βόλεϊ, αγοριών και κοριτσιών όπου ο συνολικός αριθμός των αθλουμένων ανέρχεται σε 500 περίπου άτομα. Σκοπός των ακαδημιών αυτών είναι όχι μόνο η προετοιμασία των παιδιών για να στελεχώσουν τις αντίστοιχες ομάδες αλλά κυρίως για να εμπεδώσουν τις υγιείς αρχές του αθλητισμού. Επίσης οι Ακαδημίες της Μ.Ε.Ν.Τ. έχουν να επιδείξουν αξιόλογο αθλητικό έργο (διοργάνωση Τουρνουά μπάσκετ και βόλεϊ με τη συμμετοχή ομάδων και εκτός νομού Θεσσαλονίκης) και κοινωνικό έργο (επισκέψεις σε ιδρύματα, παιδικά χωριά κ.λ.π.).